OUR N E W   W E B   S I T E   "WORLD AIR FORCE NEWS"
 
  
 
 

WORLD AIR WAR HISTORY


 
  HOME > Turkish News >

Türk Hava Kuvvetlerine ait CASA CN-235M tipi uçak düştü: 3 şehit

Türk Hava Kuvvetlerine ait CASA CN-235M tipi uçak düştü: 3 şehit

CASA tipi askeri eğitim uçağı kalkıştan kısa bir süre sonra düştü. Uçakta yer alan 2 pilot ve 1 teknisyenin şehit olduğu açıklandı. TSK'dan yapılan açıklamada uçağın enkazına ve personellerin naaşına ulaşıldığı belirtildi.

XairForces Haber - Editör: Volkan Kaya


Eskişehir'den eğitim amaçlı kalkan CASA tipi askeri eğitim uçağı Isparta Yalvaç'ta düştü. TSK eğitim uçuşu yapan Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait uçağın ilçenin Kaşıkara bölgesinde düştüğünü, üç askerin şehit olduğunu açıkladı.


Şehitlerin isimleri belli oldu. Düşen uçakta şehit olan askerlerin Hava Pilot Binbaşı Ümit Karamustafa, Hava Pilot Yüzbaşı Ali Şahin Odabaşı ve Hava Uçak Bakım Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Kadir Arlı olduğu açıklandı.

Nakliye amacıyla kullanılan CASA tipi askeri uçak, Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Kırkbaş köyü Hodulluca Mevkii'nde düştü.

Eskişehir'den eğitim amaçlı kalkan uçakta yer alan 2 pilot ve bir teknisyenin şehit olduğu açıklandı.

Kalkıştan kısa süre sonra radardan kaybolan uçağın enkazına ve personellerin naaşına ulaşıldı.

Kazanın nedeni henüz belirlenemedi.

OLAY YERİNE AS-532 COUGAR TİPİ ARAMA KURTARMA HELİKOPTERİ GİTTİ

CASA tipi eğitim uçağının radarda kaybolmasından sonra bölgeye ilk olarak yine Eskişehir’den havalanan Hava Kuvvetleri’ne ait bir AS-532 Cougar arama-kurtarma helikopteri gitti. Saat 14.30'da kaza yerine ulaşan helikopterdeki kurtarma ekibi enkazda üç şehidin naaşlarıyla karşılaştı. Daha sonra bölgeye kaza kırım ekibi de gitti. Uçağın düşüş nedeninin kara kutunun incelenmesi ve kaza karım heyetinin çalışmalarından sonra netleşmesi bekleniyor.

UÇAĞIN ENKAZINDAN İLK GÖRÜNTÜLER

THK CASA CN-235M-100 Isparta Kaza (AA)
THK CASA CN-235M-100 Isparta Kaza (AA)
THK CASA CN-235M-100 Isparta Kaza (AA)
THK CASA CN-235M-100 Isparta Kaza (AA)
THK CASA CN-235M-100 Isparta Kaza (AA)
Fotoğraflar: AA/Abdullah Coşkun ve NTV

TSK'DAN DÜŞEN UÇAKLA İLGİLİ İLK AÇIKLAMA GELDİ

Kazayla ilgili TSK'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"17 Ocak 2018 tarihinde 11.03’te konuşlu bulunduğu Eskişehir 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığından planlı uçuş eğitimi maksadıyla içinde iki pilot ve bir teknisyen olduğu halde kalkış yapan bir CN-235 CASA tipi askeri nakliye uçağı ile saat 12.50 civarında radar irtibatı kesilmiş ve derhal arama kurtarma faaliyetlerine başlanmıştır. Saat 14.30 sularında Eğirdir Gölü kuzeyinde uçağımızın enkazına ve üç kahraman personelimizin naaşlarına ulaşılmıştır. Bu elim kaza neticesinde şahadet mertebesine erişen kahraman silah arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet değerli aile fertlerine, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve yüce Türk Milletine başsağlığı dileriz."

ISPARTA VALİSİ: BÖLGEDE SİS VAR, KARADAN ULAŞIM ZOR

Isparta Valisi Şehmus Günaydın, sapa bir yer olması nedeniyle bölgeye karadan ulaşımın zor olduğunu belirtti. NTV'ye konuşan Günaydın, bölgede yoğun sis olduğunu da kaydetti. Vali Günaydın, Yalvaç ilçesinde düşen askeri uçakta şehit olanların otopsi işlemlerinin tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, "Kazanın olduğu saate ilişkin net bilgi veremem. Kara kutusuna ulaşmaya yönelik çalışmalar sürüyor. Teknik araştırmalar sürüyor." dedi. Vali Günaydın, yaptığı açıklamada, uçağın henüz belirlenemeyen bir nedenle düştüğünü belirtti.

Uçağının 3 mürettebatının da şehit olduğunu vurgulayan Günaydın, şunları söyledi: "AFAD ve jandarma ekipleri çok kısa sürede enkaza ulaştı. Özellikle köylülerimize çok teşekkür ediyorum. Bize yardımcı oldular. Şehitlerimizin Yalvaç Devlet Hastanesinde otopsi işlemleri yapılıyor. İşlemlerin ardından Eskişehir'e götürülecek. Arama kurtarma faaliyetleri çok kısa sürede tamamlandı. Uçağı, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait bir helikopter, çok kısa sürede buldu. Kazadan çok kısa süre sonra olay yerine intikal etti." Şehitlerin naaşının görevliler tarafından enkaz alanından alındığını aktaran Vali Günaydın, "Şehitlerimizin otopsi işlemleri bitmek üzere. Kazanın olduğu saate ilişkin net bilgi veremem. Kara kutusuna ulaşmaya yönelik çalışmalar sürüyor. Teknik araştırmalar sürüyor. Kaza anında ve sonrasında o bölgede sis olduğu söyleniyor ama teknik ekibin çalışmasından sonra net bir açıklama yapılır. Başımız sağ olsun." diye konuştu.

KARA KUTU VE KAZA RAPORLA OLAY BİLGİSİ NETLEŞECEK

Askeri havacılık uzmanı Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, ilk bilgilerin hava koşullarının anormal derecede kötü olmadığı yönünde olduğunu belirterek, “Ancak uçağın düştüğü yer oldukça dağlık bir bölge. Şu anda elimizde tam bir veri yok. Bu nedenle şu an bir şey söylemek mümkün değil. Ancak kara kutunun incelenmesi ve kaza kırımı raporundan sonra düşüş nedeni belli olur. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

KAZANIN GÖRGÜ TANIKLARI: DAĞA ÇARPTIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

Yalvaç’a bağlı Yukarıkaşıkara köyü yakınlarında düşen askeri nakliye uçağının enkazına ulaşılan yol, güvenlik görevlileri tarafından ulaşıma kapatıldı. Gazetecilerin ve vatandaşın bölgeye geçişine izin verilmezken, uçağın enkazına ilk ulaşan köylüler gördüklerini gazetecilere anlattı.

Enkazı arama çalışmalarına katılan Özkan Gemici, kahvede otururken kaza haberini aldıklarını söyledi. Kaza yerinin köye yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta olduğunu aktaran Gemici, haber alır almaz da bölgeye hareket ettiklerini belirtti. Aramalara köylülerden Orhan Çöllü ve Sedat Karaca’nın da katıldığını kaydeden Özkan Gemici, çamurlu olan bölgeye traktörle ulaşabildiklerini söyledi. Olay yerine ulaştıklarında şehitlerin cenazelerinin askeri helikoptere alındığını anlatan Gemici, "Uçağın ikiye bölündüğünü gördük. O saatlerde aşırı sis vardı. Sis nedeniyle dağa çarptığını düşünüyoruz. Şehitlerimiz uçağın enkazının hemen yanındaydı" dedi.


ORDU VE ESKİŞEHİR'DE YAS VAR

Kazada şehit düşen Hava Pilot Binbaşı Ümit Karamustafa ile Hava Pilot Yüzbaşı Ali Şahin Odabaşı'nın acı haberi Ordu'daki ailelerine verildi. 

Yetkililer, şehit Karamustafa'nın Fatsa ilçesine bağlı Mustafa Kemal Paşa Mahallesi'ndeki evinde baba Sebahattin ve anne Nezahat Karamustafa'ya şehadet haberini verdi.

Şehit Odabaşı'nın Altınordu ilçesine bağlı Yaraşlı Mahallesi'ndeki babaevine giden yetkililer, baba Mehmet Şefik ve anne İnci Odabaşı'ya acı haberi iletti.

Şehitler Karamustafa, Odabaşı ve Arlı'nın Eskişehir'de yaşayan eşlerine de acı haber iletildi.

"NEDEN GELDİNİZ?"

Askeri yetkililer, sağlık ekipleriyle beraber Şehit Arlı'nın Kütahya'nın Meydan Mahallesi Yazar Sokak'ta yalnız yaşayan annesi Havva Arlı'nın evine geldi. 

Ambulans ve askeri yetkililerin zile bastığını gören anne, oğlunun şehit olduğunu anlayarak, feryat etti.

Anne Havva Arlı'nın, "Neden geldiniz?" sorusu üzerine askeri yetkililer, "Havva Anne ziyaretine geldik." diyerek eve girdi.

Acılı annenin sakinleşmesinin ardından, oğlunun şehit düştüğü bilgisi verildi. Fenalaşması üzerine Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Arlı, daha sonra ambulansla oğlunun Eskişehir'deki evine götürüldü.

SİCİLİ KABARIK OLAN CASA CN-235 TİPİ UÇAKLARIN DÖRDÜNCÜ KAZASI İLE BİRLİKTE TOPLAM 44 ŞEHİT VERİLDİ

Geçtiğimiz yıllarda yaptığı kazalarla gündemde yer alan CASA tipi askeri uçaklar, bugün Isparta'da meydana gelen kazayla birlikte yeniden tartışılmaya başlandı.

CASA tipi uçaklar daha önce de ölümlü kazalara neden olmuştu. 2001 yılında CASA tipi uçaklarla 3 kaza gerçekleşmiş ve bu uçakların uçuşlarına bir süre ara verilmişti. Kazalarda 41 kişi hayatını kaybetmişti.

İlk olay olan, 19 Ocak 2001'de Kayseri'de düşen CASA CN-235 tipi uçak kazasında 3 asker şehit olmuştu.

İkinci olay ise bu kazadan 4 ay sonra gerçekleşmişti. 17 Mayıs 2001'de düşen uçakta 34 asker şehit olmuştu. Malatya'ya inmeye çalışan uçak bordo bereli komandoları taşıyordu. Olayda 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 16 astsubay, 1 uzman çavuş, 10 er olmak üzere toplam 34 asker şehit olmuştu. Bu olayın ardından CASA tipi uçaklar, uzun süre Türkiye gündemini meşgul etmişti.

Üçüncü olay ise Olaydan iki gün sonra 19 Mayıs 2001'de test uçuşu sırasında düşen CASA CN-235 tipi askeri nakliye uçağında ise 4 kişi ölmüştü. Türk Havacılık Sanayii'nin (TAI) İspanyol Casa firmasıyla ortak ürettiği CN-235 tipi uçak, Ankara'da Mayıs 2001’de deneme uçuşu sırasında piste çakıldı. Uçakta, İspanyol 1. pilot J. L. Gasco De La Calle, 2. pilot Eugenio Munoz, uçuş mühendisi Daniel Haro ile TAI uçuş mühendisi Emin Kıran hayatını kaybetti. Dört personel de CASA'lar konusunda uzmandı.

Bugünkü gerçekleşen acı kazayla birlikte CASA tipi askeri uçakların karıştığı kazalarla kaybedilen şehit sayısı 44'e çıktı.

TÜRKİYE DIŞINDAKİ DİĞER KAZALAR VE TARİHLERİ İSE ŞÖYLE:

1- IPTN'e ait uçak 200 metre yükseklikte alçak kargo atış testleri sırasında paraşütün kargo kapısına takılması sonucu uçak kontrol dışı kaldı. Kazada 6 kişi hayatını kaybetti (22.05.1997).

2- Endonezyalı Merpati Nusantara Havayolları'na ait uçak alçalma sırasında fırtına nedeniyle tepeye çarptı. Kazada 4'ü mürettebat 27 yolcu öldü (18.10.1992).

3- Şili Hava Kuvvetleri'ne ait CN235M, Antartika'ya iniş sırasında aşırı kar yağışı nedeniyle kırım geçirdi. Olayda uçakta bulunan 11 yolcu ve mürettebattan ölen olmadı (12.02.1992)

TAAHHÜTLERİNİ YERİNE GETİRMEDİĞİ İÇİN YASAKLI LİSTESİNDE

2012 yılında Türkiye’nin “Müşterek Nakliye Uçağı - A400 M” projesinde de ortağı olduğu İspanyol EADS CASA, taahhütlerini yerine getirmediği için Türkiye’nin yasaklı listesine girmişti.

TSK BÜNYESİNDEKİ BAZI UÇAKLARLA BİRLİKTE 2014 YILINDA MODERNİZE EDİLMİŞTİ

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile koordineli olarak gerçekleştirilen 'MELTEM-II Projesi' kapsamında modernize edilen CASA tipi deniz karakol uçakları, Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan Deniz Hava Komutanlığı'nda gerçekleştirilen törenle 2014 yılında Deniz Kuvvetleri bünyesine katımıştı.

CASA CN235 -100 M tipi uçak, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin tesislerinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından modernize edilerek son teknolojik cihazlarla donatılıp Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmişti.

Proje kapsamında modernize edilen deniz karakol uçakları üst olarak Kartepe'deki Deniz Hava Komutanlığı'nın emrine verilmişti.

Maliyeti 380 milyon dolar olan projede yüzde 35’inden fazlası yerli katkıyla yapılmış HAVELSAN, TUSAŞ, ASELSAN VE MILSOFT gibi yerli firmalardan yararlanılmıştı.

CASA CASA CN-235 TİPİ UÇAKLAR HAKKINDAKİ BİLGİLER:

CASA eğitim uçağı, teknik özellikleri ile sorgulanmaya başlandı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde 50 adet bulunan CASA CN 235 eğitim uçağı, zaman zaman nakliye amacıyla ada kullanılmaktadır. Peki, üretimi lisansları alınarak Türkiye'de gerçekleştirilen CASA uçağı teknik özellikler bakımından nasıl bir kapasiteye sahiptir? 

CASA CN-235, İspanyol CASA ve Endonezyalı IPTN firmalarının ürettiği bir hafif nakliye uçağı. Türkiye'de lisansları alınarak TUSAŞ tarafından üretilmektedir. TUSAŞ tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için de üretilmiştir. 1923 yılında Breguet XIX lisansı altında üretimine başlanan CASA tipi uçaklar İspanyol Askeri sanayisinin önemli taşlarından biri. Dünya genelinde 50'den fazla ülkede 830 adet bulunan askeri nakliye ve kargo tipi uçak 6000 kg'kadar yük taşıyabiliyor. Saatte ortalama 455 km hız yapabilen CASA CN - 235 modeli, 3550 kg yük ile 2250 km'lik uçuş menziline sahip.

CASA tipi eğitim ve nakliye uçağı olarak bilinen CASA CN 235 uçağı, teknik özellikleri ile araştırılmaya başlandı. Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde de yer alan uçak, Türkiye'de lisansları alınarak TUSAŞ tarafından üretilmektedir. Peki, CASA tipi eğitim ve nakliye uçağının özellikleri nelerdir? İşte, CASA uçağı hakkında bazı bilgiler

CASA CN-235, İspanyol CASA ve Endonezyalı IPTN firmalarının ürettiği bir hafif nakliye uçağı. Türkiye'de lisansları alınarak TUSAŞ tarafından üretilmektedir.

11 Kasım 1983 yılında üretilmeye başlanmıştır.1 Mart 1988’de hizmete girmiştir.En büyük kullanıcı Türkiye’dir.Envanterinde 52 tane CN-235 vardır.

1991 yılından beri Türk Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılmaktadır. TUSAŞ tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için de üretilmiştir.

İspanyol CASA ile Endonezyalı IPTN tarafından tasarlanan uçak, halen Airbus portföyünde yer alıyor. Çift turboprop motorlu nakliye uçağı, Türk Hava Kuvvetlerinin envanterine 1991de girmeye başladı. Uçaklar halen Hava Kuvvetlerinin yanı sıra Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarında da görev yapıyor. Toplam 59 adet uçak nakliyeden VIP taşımaya, deniz karakoldan elektronik karıştırmaya kadar farklı görevlerde kullanılıyor.

Yüksek kanat çift turba motora sahip CN-235'ler Avustralya'da FAA, FAR-25, JAR-25 modelleri sivil amaçlar için kullanılmakta. CN-235'lerin bir çok farklı versyonu olmasına rağmen daha çok Endonezya'nın ITPN şirketi ile ortak üretilen modelleri tercih kediliyor.

Kısa ve uzun mesafe birlikleri için kullaanılan Casa tipi uçaklar aynı zamanda ambülans uçak amacı ile de kullanılıyor. Bu şekilde dizayn edilen modellerinde 4 sağlık uzmanı ve 21 sedye taşıyabiliyor.

CASA CN-235 GENEL ÖZELLİKLER

Mürettebat: 2
Kapasite: 44 kişi
Yükleme sınırı: 5,950 kg[2] (13,120 lb)
Uzunluk: 21.40 m (70 ft 2½ in)
Kanat açıklığı: 25.81 m (84 ft 8 in)
Yükseklik: 8.18 m (26 ft 10 in)
Kanat alanı: 59.10 m² (636.1 sq st)
Airfoil: NACA 653-218
Boş ağırlık: 9,800 kg (21,605 lb)
Kullanışlı ağırlık: 48.54 m3 (1715.17 ft3)
Maksimum kalkış ağırlığı: 16,500 kg (36,380 lb)
Güç ünitesi: 2× General Electric CT7-9C3 turboprops, 1,750 shp () (Her biri)

Performans
Seyir hızı: 454 km/h (245 knots,)
Menzil: 5,055 km (2730 nm)
Servis tavanı: 7,620 m (25,000 ft)
Tırmanma oranı: 7.8 m/s (1,780 ft/min)
--

Editör: Volkan Kaya (TURKISH AIR FORCE NEWS) -17 Ocak 2018 Çarşamba
yuzbasivolkan70@gmail.com - Facebook.com/volkan.kaya.2023



(17.01.2018)


 
  CONTINENTAL NEWS:

American Air Force News
African Air Force News
Asian Air Force News
European Air Force News
Middle Eastern AF News
Ocean Air Force News


• Vefa'lı gençlerin 'İnsansız Yangın Söndürme Aracı' Başarılı

(16.09.2021)
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen insansız hava araçları yarışmasına katılan Vefa Havacıl...>>

• Rusya’dan yeni ‘kıyamet günü uçağı’ Ilyushin IL-96-400M

(27.07.2021)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2 adet yeni “kıyamet günü uçağı” yaptırıyor. Ilyuşin 96-400M model uçak, Putin’in eski kıyamet gün...>>

• 'Milli gemi savar füzesi ATMACA ile uçak gemisi bile batırabiliriz'

(26.06.2019)
Gemiden ateşlenen füze 250 km menzile ulaşabiliyor. ROKETSAN’ın bir yetkilisi ATMACA’nın gücünü anlatırken, “Bununla uçak gemisi bile batırabiliriz. Y...>>

• İngiltere, F-35 savaş uçaklarını ilk kez Irak ve Suriye’de denedi

(25.06.2019)
İngiliz Kraliyet hava kuvvetleri filosuna yeni kattığı F-35B Lightning II uçaklarını ilk kez Suriye ve Irak'ta kullandığı açıkland...>>

• TSK'nın gücüne güç katan, A-400M 'Uçan kale' Türkiye'ye kazandıracak

(25.06.2019)
Türkiye, 5 ülke ile katılımcısı olduğu A400M Projesi kapsamında 8'inci uçağını teslim aldı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin taktik...>>

• Rus ordusu Orta Asya'dan gelebilecek tehlikelere karşı ani tatbikata başladı!

(25.06.2019)
Herkesi heyecanlandıran olay... Orta Asya'dan gelebilecek bir Savaşa hazırlık tatbikatı......>>

• Alman Hava Kuvvetleri’nin İki Eurofighter Jeti Havada Çarpıştı

(24.06.2019)
Almanya'nın Mecklenburg Vorpommern eyaletinde Alman Hava Kuvvetleri'ne ait iki Eurofighter düştü....>>

 



       info@xairforces.net Webmaster: REFLX DESIGN - © 2011 xairforces / Aviation Society,