OUR N E W   W E B   S I T E   "WORLD AIR FORCE NEWS"
 
  
 
 

WORLD AIR WAR HISTORY


 
  HOME > Turkish News >

Vefa'lı gençlerin 'İnsansız Yangın Söndürme Aracı' Başarılı

Vefa'lı gençlerin 'İnsansız Yangın Söndürme Aracı' Başarılı

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen insansız hava araçları yarışmasına katılan Vefa Havacılık Takımı'nın insansız yangın söndürme hava aracıyla yapılan denemeler başarıyla sonuçlandı.

Yunuseli Havalimanı'nda devam eden organizasyonda TÜBİTAK İnsansız Hava Araçları Serbest Görev Kategorisi'nde yarışan ve 8 kişiden oluşan takımın aracı hem katılımcıların hem de jürinin beğenisini topladı.

Bursa Büyükşehir Belediye İtfaiyesi ile 30 metre yükseklikteki bir cephe yangınına müdahale eden hava aracı görevini eksiksiz tamamladı.

Ekip, yarışmadan sonra Ar-Ge sürecini tamamlayıp destek bulmaları halinde seri üretime geçmeyi planlıyor.

Vefa Havacılık Takım Kaptanı Ömer Faruk Sarıgöz, AA muhabirine, İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden mezun olduğunu ve TEKNOFEST başladığından beri yarışmalara katıldığını söyledi.

İstanbul Vefa’da, öğrenci yurdunda 2018’de başladıkları çalışmalar kapsamında, şu anda yarıştıkları kategoride daha önce birincilik ve ikincilik elde ettiklerini anlatan Sarıgöz, bu yılki çalışmalarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Yaptığımız insansız hava aracı, yangın söndürme görevi görüyor, onunla yarışıyoruz. Biz bu yarışmalarda tecrübelendik. ‘Tecrübelerimizi insanlık adına nasıl bir yarara dönüştürürüz’ diye bir arayış içine girdik. İtfaiyecilik sektöründe bir açık gözlemledik. Bu bağlamda birçok itfaiyeciyle görüşerek, nasıl bir şeylere ihtiyaçları var, nasıl sorunlar yaşıyorlar bunları öğrendik. Ürünün sektörde birçok sorunu çözeceğini öngördük. Şu anda itfaiyecilerin de memnun olduğu bir ürün oluştu.”

Sarıgöz, artan nüfus ve çarpık kentleşme dolayısıyla yangınlarla mücadelenin sınırlı kaldığını düşündüklerini aktardı.

Çoğu zaman çatı ve cephe yangınlarına itfaiye araçlarının yanaşamadığını, merdivenleri kaldıramadığı için müdahale etmekte zorlanıldığını vurgulayan Sarıgöz, “Biz bu hava aracımızla itfaiye aracından aldığımız yangın söndürme sıvısını binaya, çatıya, cepheye ileterek yangını söndürme operasyonu gerçekleştiriyoruz. Bu yarışmada da bunun simülasyonunu yaptık.” dedi.

Oluşturdukları simülasyonda hava aracının 30 metre yükseklikteki bir yangına müdahalede başarılı olduğunu dile getiren Sarıgöz, insansız hava aracına hortum taşıma kabiliyeti de kazandırdıklarını, bu sayede orman yangınlarıyla mücadelede de kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

“Araca termal kamera eklenerek yangın yoğunluğu da belirlenecek”

Vefa Havacılık Takımı’nın güç sistemleri uzmanı Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Burak Kaplan ise insansız hava aracını 4 aylık bir Ar-Ge sürecinden sonra yaptıklarını söyledi.

Fiyatlandırma ve malzemelerin temini konusunda ciddi bir hazırlık süreci geçirdiklerini belirten Kaplan, “Bataryalı sisteme döndük ve bu sistemde yarım saatlik bir uçuş süremiz var. Nihai olarak hedeflediğimiz yere bağlı, kablolu bir insansız hava aracı. Yaptığımız ürün, insanlık yararına bir teknoloji olarak öne çıkıyor. Termal kamera eklemeyi düşünüyoruz. Bu doğrultuda yangın yoğunluğu tespit edilecek.” diye konuştu.

Takıma destek veren Vefa İlim Yayma Mezunlar Derneği Başkan Yardımcısı ve İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Abit Balin ise yurtta kalan öğrencilerin gelişimleri için destekler verdiklerini belirtti.

Türk havacılığı ve mühendisliğinin gelişmesi için öğrencilere katkıda bulunmaya çalıştıklarını aktaran Balin, bu sayede öğrencilerin farklı cihaz ve ürünler geliştirdiğini bildirdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı – Bursa – By İsmail Özdemir - 16 Eylül 2021
Published by xairforces.com/turkce

Fotoğraf: ‘insansız yangın söndürme aracı’ TEKNOFEST 2021’de (Photo by AA)


(16.09.2021)


 
  CONTINENTAL NEWS:

American Air Force News
African Air Force News
Asian Air Force News
European Air Force News
Middle Eastern AF News
Ocean Air Force News


• Vefa'lı gençlerin 'İnsansız Yangın Söndürme Aracı' Başarılı

(16.09.2021)
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen insansız hava araçları yarışmasına katılan Vefa Havacıl...>>

• Rusya’dan yeni ‘kıyamet günü uçağı’ Ilyushin IL-96-400M

(27.07.2021)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2 adet yeni “kıyamet günü uçağı” yaptırıyor. Ilyuşin 96-400M model uçak, Putin’in eski kıyamet gün...>>

• 'Milli gemi savar füzesi ATMACA ile uçak gemisi bile batırabiliriz'

(26.06.2019)
Gemiden ateşlenen füze 250 km menzile ulaşabiliyor. ROKETSAN’ın bir yetkilisi ATMACA’nın gücünü anlatırken, “Bununla uçak gemisi bile batırabiliriz. Y...>>

• İngiltere, F-35 savaş uçaklarını ilk kez Irak ve Suriye’de denedi

(25.06.2019)
İngiliz Kraliyet hava kuvvetleri filosuna yeni kattığı F-35B Lightning II uçaklarını ilk kez Suriye ve Irak'ta kullandığı açıkland...>>

• TSK'nın gücüne güç katan, A-400M 'Uçan kale' Türkiye'ye kazandıracak

(25.06.2019)
Türkiye, 5 ülke ile katılımcısı olduğu A400M Projesi kapsamında 8'inci uçağını teslim aldı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin taktik...>>

• Rus ordusu Orta Asya'dan gelebilecek tehlikelere karşı ani tatbikata başladı!

(25.06.2019)
Herkesi heyecanlandıran olay... Orta Asya'dan gelebilecek bir Savaşa hazırlık tatbikatı......>>

• Alman Hava Kuvvetleri’nin İki Eurofighter Jeti Havada Çarpıştı

(24.06.2019)
Almanya'nın Mecklenburg Vorpommern eyaletinde Alman Hava Kuvvetleri'ne ait iki Eurofighter düştü....>>

 



       info@xairforces.net Webmaster: REFLX DESIGN - © 2011 xairforces / Aviation Society,