OUR N E W   W E B   S I T E   "WORLD AIR FORCE NEWS"
 
  
 

WORLD AIR WAR HISTORY


 
  HOME > Turkish News >

ANKA'ya yerli motor geliyor

ANKA'ya yerli motor geliyor

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TUSAŞ Motor Sanayii Anonim Şirketi (TEI) arasında ANKA İnsansız Hava Aracına özgün yerli motor geliştirmek üzere sözleşme imzalandı. ANKA platformunun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde modifikasyon yoluyla havacılık ve askeri standartlara uygun olarak geliştirilecek olan motorun, kalifikasyon ve sertifikasyon testleri dahil 4 yılda tamamlanması planlanıyor.

TEI, İnsansız Hava Aracı ANKA için yerli motor üretecek. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile TEI arasındaki “Operatif İHA Motoru Geliştirme Projesi”nin imza töreni Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nda, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, TEI Genel Müdürü Akın Duman ve çok sayıda davetli katılımıyla gerçekleştirildi.

İmza töreninde bir konuşma yapan TEI Genel Müdürü Akın Duman, kurumunun çalışmaları hakkında bilgi verdi. TEI’nin Ar-Ge’ye ayırdığı miktarın her yıl 10 milyon dolar olduğunu belirten Duman, Türkiye’nin bölgesel yolcu uçağının resmiyet kazanması ve TEI olarak görev almaları durumunda 10 bin libre gücünde turbofan motorunu geliştireceklerine inandığını söyledi. Pistonlu dizel motor geliştirme projesinin ANKA’ya bir motor geliştirme projesi olduğunu ifade eden Duman, “Havacılık standartlarına uygun bir motorun tasarımını, üretimini, montajını, teslimini ve sertifikasyonunu, daha sonrada bakım hizmetlerini kapsayan bir proje. Yaklaşık 4 yıl sürecek. 34 tam zamanlı personel çalışacak. ANKA’nın mekanik ve elektronik arayüzüyle uyumlu olarak çalışacak. 230 kilogram, azami gücü 165 beygir ve en önemlisi de platformu 30 bin feet’e çıkarabileceğimiz değerlendiriyoruz. TEI’deki pistonlu motor geliştirme çalışmaları bundan 2-3 yıl önce başladı. Sıfırdan başlamıyoruz. Belirli bir alt yapı çalışmalarımız var” diye konuştu.

“SAVUNMA SANAYİİ’NDEN ALDIĞIMIZ İLK PROJE”
Projeyle birlikte bugün motor hariç milli olan ANKA’nın tamamen yerlileştirilmiş olacağını sözlerine ekleyen Duman, “İHA’ların dünyadaki önemi giderek artmaktadır. Böyle önemli bir alanda motor tasarım ve üretim kabiliyetine sahip olmuş olacağız. Projeyi tamamladığımız da ürünü hem TAİ ile birlikte hem de genel havacılık kapsamında uluslar arası alanda konuşlandırmış olacağız. Şüphesiz TEI bu geliştirme çalışmalarını tek başına yapmayacak. Yurt içindeki yetkin firmaları, üniversitelerimizi ve bilim kuruluşlarımızı kullanacağız. Dolayısıyla TEI ile birlikte bu kurumlarımızın da teknolojik alt yapısını geliştirmiş olacağız. Bu projede TEI’nin görev almasını Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar’ın duyduğu güvenden kaynaklandığını algılıyoruz. Bu projenin bizim açımızdan bir başka önemi de Savunma Sanayii Müsteşarlığı’ndan aldığımız ilk projedir” dedi.

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, projenin önemine dikkat çekerek, TEI’nin, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile imzaladığı ilk proje olduğunu söyledi. “Motor yapmak, uçak yapmaktan daha zor” diyen Bayar, TEI ile daha önceki projelerde sözleşme imzalamamalarının sebebine buna bağladı. Motoru yapmanın platformu yapmaktan daha zor olduğunu dile getiren Bayar, “Türkiye tankımızı yapıyoruz diyoruz, ama; onun motoru da ithal ediliyor. Gemimizi yapıyoruz diyoruz, ama; onun motoru da ithal. Hakikaten motor zor bir teknoloji alanı. Bunlara dolayısıyla yeni sıra geldi” dedi.

“MİLLİ TANK ALTAY’A YERLİ MOTOR GELİYOR”
ANKA’nın devam edeceği süreç içerisinde kullanacağı motorun TEI’nin üreteceği motor olduğunu belirten Bayar, motor konusundaki çalışmaların bundan sonra hızlanarak devam edeceğini ve bu projenin ilk adım olarak görüle bileceğini söyledi.
Altay tankının motoru içinde bir çalışmalarının olduğunu sözlerine ekleyen Bayar, konuşmasında şunları kaydetti:

“Altay tankının motoru için artık çalışmalarımız son aşamada. İcra komitemize arz edeceğimiz projelerden birisi olacak. Oradan bir onay almamız durumumuzda tank motoru geliştirme projemizde başlayacak. Sadece bir tank için değil, bütün zırhlı araçlarımız ve hatta gemilerimiz için bir motor geliştirme projemiz başlıyor. Buda sektörümüzde bu alanda önemli yetenek gelişimine ve önemli bir yatırıma da yol açacak. Bunları yapabilecek alt yapımız var. Bu projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
Yapılan konuşmaların ardından Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TEI arasında ANKA İnsansız Hava Aracına özgün yerli motor geliştirmek üzere imzalar atıldı.


Kaynak: İHA, 27 Aralık 2012

Fotoğraf: Türk Hava Kuvvetlerine ait TEI ANKA İnsansız Hava Aracı (© 2012 xairforces.net)


(27.12.2012)


 
  CONTINENTAL NEWS:

American Air Force News
African Air Force News
Asian Air Force News
European Air Force News
Middle Eastern AF News
Ocean Air Force News


• Vefa'lı gençlerin 'İnsansız Yangın Söndürme Aracı' Başarılı

(16.09.2021)
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen insansız hava araçları yarışmasına katılan Vefa Havacıl...>>

• Rusya’dan yeni ‘kıyamet günü uçağı’ Ilyushin IL-96-400M

(27.07.2021)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2 adet yeni “kıyamet günü uçağı” yaptırıyor. Ilyuşin 96-400M model uçak, Putin’in eski kıyamet gün...>>

• 'Milli gemi savar füzesi ATMACA ile uçak gemisi bile batırabiliriz'

(26.06.2019)
Gemiden ateşlenen füze 250 km menzile ulaşabiliyor. ROKETSAN’ın bir yetkilisi ATMACA’nın gücünü anlatırken, “Bununla uçak gemisi bile batırabiliriz. Y...>>

• İngiltere, F-35 savaş uçaklarını ilk kez Irak ve Suriye’de denedi

(25.06.2019)
İngiliz Kraliyet hava kuvvetleri filosuna yeni kattığı F-35B Lightning II uçaklarını ilk kez Suriye ve Irak'ta kullandığı açıkland...>>

• TSK'nın gücüne güç katan, A-400M 'Uçan kale' Türkiye'ye kazandıracak

(25.06.2019)
Türkiye, 5 ülke ile katılımcısı olduğu A400M Projesi kapsamında 8'inci uçağını teslim aldı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin taktik...>>

• Rus ordusu Orta Asya'dan gelebilecek tehlikelere karşı ani tatbikata başladı!

(25.06.2019)
Herkesi heyecanlandıran olay... Orta Asya'dan gelebilecek bir Savaşa hazırlık tatbikatı......>>

• Alman Hava Kuvvetleri’nin İki Eurofighter Jeti Havada Çarpıştı

(24.06.2019)
Almanya'nın Mecklenburg Vorpommern eyaletinde Alman Hava Kuvvetleri'ne ait iki Eurofighter düştü....>>

 



       info@xairforces.net
Webmaster: REFLX DESIGN - © 2011 xairforces / Aviation Society, XAIRFORCES.NET TÜRKÇE, DIFLEK.COM TARAFINDAN DESTEKLENMEKTEDİR.