OUR N E W   W E B   S I T E   "WORLD AIR FORCE NEWS"
 
  
 

WORLD AIR WAR HISTORY


 
  HOME > Turkish News >

ABD, Türk Pilotların F-35 Eğitimini Askıya Alıyor

ABD, Türk Pilotların F-35 Eğitimini Askıya Alıyor

ABD, ülkede F-35 savaş uçağı eğitimi alan Türk pilotlara yenilerin eklenmemesini kararlaştırdı.

Eğitim gören pilotlardan da 31 Temmuz'da ABD'yi terk etmeleri istenecek ve Türkiye F-35 tedarik programından çıkarılacak.

Reuters haber ajansı Cuma günü Amerikalı yetkililere dayandırdığı özel haberinde, Ankara'nın Rusya'dan almak üzere anlaşmaya vardığı S-400 hava savunma sistemi konusunda geri adım atmaması üzerine ABD'nin de yeni pilot eğitimlerini durdurma kararı aldığını bildirmişti.

Gün içinde Amerikan Foreign Policy (FP) dergisi de, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) kararının şu an eğitim gören pilotları da kapsadığını, tüm eğitim programlarının 31 Temmuz itibarıyla durdurulacağını ve ülkede eğitim gören Türk pilotlardan ABD'yi terk etmelerinin isteneceğini yazdı.

Anadolu Ajansı (AA), Pentagon yetkililerinin Foreign Policy'nin haberini teyit ettiklerini ve konuyla ilgili bir açıklama yapılacağını belirttiklerini bildirdi.

Arizona'daki Luke Hava Üssü'nde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı dört pilot, iki eğitmen pilot ve 20 yer hizmet ekibi F-35A Lightening II eğitimi alıyor.

Washington yönetimi S-400'ler ile F-35 Lightening II yeni nesil savaş uçaklarını birbirine rakip askeri sistemler olarak kabul ediyor ve bir ülkenin bu iki teçhizata birden sahip olmasının F-35 programını riske atacağını savunuyor.

FOREIGN POLICY: 42 TÜRK PİLOT VE PERONEL 31 TEMMUZ'DA ABD'Yİ TERK EDECEK

FP, Pentagon'dan iki kaynağa dayandırdığı haberinde ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan'ın, S-400'lerin satışından vazgeçmeyen Türkiye'ye karşı ciddi adımlar atmayı düşündüğünü, bunları da Türk mevkidaşı Hulusi Akar'la paylaştığını yazdı.

Habere göre Shanahan, 6 Haziran tarihinde Milli Savuma Bakanı Hulusi Akar'a gönderdiği mektubunda 31 Temmuz'da Türkiye'nin F-35 Lightening II programındaki yerinin tamamen askıya alınacağını, ABD'nin Arizona eyaletindeki Luke Hava Kuvvetleri Üssü ve Florida eyaletindeki Eglin Hava Kuvvetleri Üssü'nde eğitime katılan 42 Türk pilotun, S-400'lerden vazgeçilmediği takdirde 31 Temmuz'da ülkeyi terk etmek zorunda kalacağını, bir daha hiçbir Türk Hava Kuvvetleri personelinin bu üslere girmesine izin verilmeyeceğini bildirdi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre eğitim gören Türk pilotlara Haziran'da 20, Temmuz-Kasım arasında da 14 yeni öğrencinin katılması planlanıyordu. Ancak Ankara'ya gönderildiği belirtilen mektupta, bu eğitimlerin askıya alındığı yazıyor.

İşte o mektup:

pentagon-turk-pilotlarin-f-35-egitimini-askiya-aliyor.jpg

YUVARLAK MASA TOPLANTISINA TÜRKİYE DAVET EDİLMEYECEK

FP, Türk savunma sanayinin F-35 programına 31 Temmuz sonrasında katılmayacağını, Türkiye'nin yaptığı katkının alternatif kaynaklardan alınacağını, 12 Haziran'da yapılacak tüm program ortağı hükümet ve şirket yetkililerin bir araya geleceği CEO yuvarlak masa toplantısına da Türkiye'nin davet edilmeyeceğini yazdı.

Ankara S-400'lerle ilgili kararını değiştirirse, Pentagon'un bu kararını gözden geçireceği de mektuba eklendi.

FP'ye konuşan üçüncü bir Pentagon yetkilisi de, mektup gönderilmeden önce iki bakanın yaptığı bir telefon görüşmesinde, tüm bu adımların görüşüldüğünü ve Ankara'nın daha önceden haberinin olduğunu söyledi.



TÜRK HAVA KUVVETLERİ MÜŞTEREK TAARRUZ UÇAĞI (F-35) PROJESİ?

Türkiye, Hava Kuvvetleri Komutanlığının yeni nesil savaş uçağı ihtiyacını karşılamak üzere 1999'da Müşterek Taarruz Uçağı (F-35) Projesi'ne ortak ülke olarak katıldı. 18-0001 ve 002 kuyruk numaralı uçaklar Haziran 2018’de Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi. Teslim edilen iki uçak Luke Hava Üssü’nde pilotlarımızın eğitimi için kullanılıyor.

F-35A Lightening II savaş uçaklarının üretim sürecinde rol oynayan Türkiye, uçakların geliştiricisi Lockheed Martin'e 9 milyar dolar karşılığında 100 uçaklıklık sipariş vermişti.



Türk Hava Kuvvetleri, geçen Şubat ayında  “18-0003” ve “18-0004” kuyruk numaralarına sahip üçüncü ve dördüncü F-35A Lightning II jetlerini, Lockheed Martin’den teslim aldı. Teslim alınan uçaklardan ilki, Türk askerlerinin ve iki Türk F-35A jetinin bulunduğu Luke Hava Üssüne intikal etti. Böylelikle, şu ana kadar Türk Hava Kuvvetlerine teslim edilen F-35 sayısı, 4’e yükselmişti. Kriz öncesi Lockheed Martin’in, 2019 yılı sonuna kadar Türkiye’ye 2 F-35 jeti daha teslim etmesi planlandığını açıklamıştı.

Türkiye’nin mevcut F-35 Lightening II programına göre, S-400 ve diğer sorunların halledilmesi durumunda ilk iki F-35 jetinin, Kasım 2019’da Malatya’ya intikal etmesi bekleniyordu.

F-35 TÜRK HAVA KUVVETLERİNİN YETENEKLERİNİ ARTIRACAK PROJE OLARAK TANIMLANMIŞTI

Türkiye, dünyanın en önemli konsorsiyum projelerinden biri kabul edilen F-35 için ortak faaliyetlere önemli katkı sağlayıp, destek verdi.

F-35A, Türk Hava Kuvvetlerinin envanterindeki ilk 5. Nesil Savaş Uçağı olacaktı.

Uçak, düşük görünürlük, sensör teknolojileri ve radar sistemi gibi üstün yeteneklerle Hava Kuvvetleri Komutanlığının operasyonel etkinliğinde çarpan etkisi oluşturacak. F-35, daha önce sahip olunmayan kabiliyetler sunarak Hava Kuvvetlerinin savunma ve saldırı yeteneğini önemli ölçüde artıracaktı.

ABD DIŞINDAKİ İLK BAKIM ONARIM MERKEZİ TÜRKİYE'DE KURULMASI PLANLANIYORDU

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili olarak, "Bu konuyla ilgili siyasi argümanlar oturduğumuz masayı etkilemiyor. Çünkü bunun bir sözleşmesi var, herkes de kendisiyle ilgili üzerine düşeni yapıyor. Biz F-35'leri teslim aldık. Bu uçakların ABD dışındaki ilk bakım onarım merkezinin Türkiye'de kurulması kararı verildi, bunlarla ilgili çalışmalar da devam ediyor. İki uçağımız da önümüzdeki sene Türkiye'ye gelecek." açıklamasında bulunmuştu.



Kaynak:  Xairforces News - 09 Haziran 2019

Photo: Türk Hava Kuvvetleri “18-0001” kuyruk numarasına sahip ilk F-35A Lightning II jetini, 21 Haziran 2018’de Lockheed Martin’den teslim almıştı. Teslim edilen dört uçak Luke Hava Üssü’nde pilotlarımızın eğitimi için kullanılıyordu.

Editör: Uğur Soygeniş


(9.06.2019)


 
  CONTINENTAL NEWS:

American Air Force News
African Air Force News
Asian Air Force News
European Air Force News
Middle Eastern AF News
Ocean Air Force News


• Vefa'lı gençlerin 'İnsansız Yangın Söndürme Aracı' Başarılı

(16.09.2021)
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen insansız hava araçları yarışmasına katılan Vefa Havacıl...>>

• Rusya’dan yeni ‘kıyamet günü uçağı’ Ilyushin IL-96-400M

(27.07.2021)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2 adet yeni “kıyamet günü uçağı” yaptırıyor. Ilyuşin 96-400M model uçak, Putin’in eski kıyamet gün...>>

• 'Milli gemi savar füzesi ATMACA ile uçak gemisi bile batırabiliriz'

(26.06.2019)
Gemiden ateşlenen füze 250 km menzile ulaşabiliyor. ROKETSAN’ın bir yetkilisi ATMACA’nın gücünü anlatırken, “Bununla uçak gemisi bile batırabiliriz. Y...>>

• İngiltere, F-35 savaş uçaklarını ilk kez Irak ve Suriye’de denedi

(25.06.2019)
İngiliz Kraliyet hava kuvvetleri filosuna yeni kattığı F-35B Lightning II uçaklarını ilk kez Suriye ve Irak'ta kullandığı açıkland...>>

• TSK'nın gücüne güç katan, A-400M 'Uçan kale' Türkiye'ye kazandıracak

(25.06.2019)
Türkiye, 5 ülke ile katılımcısı olduğu A400M Projesi kapsamında 8'inci uçağını teslim aldı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin taktik...>>

• Rus ordusu Orta Asya'dan gelebilecek tehlikelere karşı ani tatbikata başladı!

(25.06.2019)
Herkesi heyecanlandıran olay... Orta Asya'dan gelebilecek bir Savaşa hazırlık tatbikatı......>>

• Alman Hava Kuvvetleri’nin İki Eurofighter Jeti Havada Çarpıştı

(24.06.2019)
Almanya'nın Mecklenburg Vorpommern eyaletinde Alman Hava Kuvvetleri'ne ait iki Eurofighter düştü....>>

 



       info@xairforces.net
Webmaster: REFLX DESIGN - © 2011 xairforces / Aviation Society, XAIRFORCES.NET TÜRKÇE, DIFLEK.COM TARAFINDAN DESTEKLENMEKTEDİR.